Glasskiva istället för kakel

Här har jag hittat en bild som får representera hur fint det blir med glas istället för kakel. Dock hade vi tänkt att ha en tapet bakom, istället för vitt (fast jag har även varit inne på glas som skiftar i grönt). Från början var jag helt inställd på att låta överskåpen gå ändå upp till taket (för att undvika en dammsamlare) men nu börjar jag istället luta åt luftigheten man får med lägre skåp. Och då kan man sätta tapeten även ovanför skåpen och sätta spots (som på bilden) som lyser upp mellanrummet.
Till helgen ska vi ta ner kryddskåpet för att se hur högt upp utsuget till ventilationen går. Förhoppningsvis en bit ner, bakom skåpen, men annars får vi bygga en lösning som på bilden. Är det någon som har bra tips på snygga spiskåpor (alltså ingen fläkt utan en sådan där man vrider på ett reglage och som är kopplad till huset mekaniska frånluft)? Jag vill ha en så liten och smidig som möjligt, som den på bilden tex.


Köksrenovering

I helgen har jag och min sambo skissat, funderat och planerat inför en total köksrenoverings som vi vill göra i maj/juni. Det är sååå många beslut man måste fatta. Och det gör det inte lättare att det finns så mycket fräckt att välja på. Men vi har nog i alla fall kommit fram till att vi ska såga ner en vägg mellan vardagsrummet och köket. Och att det blir vita skåp utan handtag, överskåp på halva långsidan och två hyllplan på resten.
Vilken bänskskiva vi ska ha funderar vi på just nu. Jag är just nu inne på betong i en mörkare nyans. Är det någon som har erfarenhet av betongbänskivor och känner till någon bra leverantör (gärna i Göteborgstrakten)?
Tapet och glasskiva istället för kakel är också något vi funderar på. Även här vill jag gärna höra om era erfarenheter!
I övrigt kommer det att bli en hel diskbänk (alltså inte ilagd i bänkskivan), helt plan utan droppkanter och gärna (om plånboken vill vara med) med fyrkantiga hovar. Men specialbeställda diskbänkar är dyra...


Äggljus

Martha Stewart ger också ett väldigt enkelt och trevligt pysseltips som kan förgylla påskbordet.
Färga äggen (se mitt tidigare tips), ät upp och fyll sedan de tomma skalen med ljusmassa (smält tex ner dina gamla ljusstupar, på så sätt kan du även använda veken som är kvar). Lätt som en plätt har man skapat egna påskljus!

    

   
                                     

  


                  

Gör egen äggskalsskålHär är ett enkelt tips på hur man kan göra en skål/värmeljushållare som ser ut som ett äggskal (modell struts).
Du behöver gips och ballonger.
Blanda till gipsen enligt förpackningen. Var inte orolig att det ser för löst ut, det stelnar till snabbt. Blås upp en ballong så att den töjer ut sig. Häll sedan i gips i ballongen, gärna genom en tratt (häll inte ner gipsen i den uppblåsta ballongen för då blir det vulkanutbrott :). Få ner så mycket gips det bara går. Blås sedan upp ballongen så att den får en rund form (inte för stor). När gipset sedan börjar bränna (det går faktiskt fortare än vad man tror... väldigt mycket fortare....) ska man gunga ballongen försiktigt. Gunga främst fram och tillbaka, så att formen blir oval. När det stelnat sätter du ner ballongen så att den blir lite platt i botten. Låt torka. När du sedan spräcker ballongen (som man göra mildast genom att fästa en bit tejp och sedan sticka hål genom tejpen) kommer ballongen dra ihop sig snabbt, så var vaksam så att inte för mycket av kanterna följer med.Bilder: Anna - Hundra kvadrat

Krispigt gult och vitt i vardagsrummet

Nu har jag äntligen fått tummen ur och strukit gardiner (varför är det så tråkigt att stryka?) och sytt nya kuddar till vardagsrummet. Självklart får det gå i vitt och gult så här inför påsk. Har faktiskt inte haft gult hemma tidigare, men måste säga att det känns väldigt fräscht. De gula kuddarna sydde jag av en gardin från Lagerhaus och kudden med blommor var ett vanligt kuddvar jag hittade på Myrornas  och sydde om till prynadskudde. Det vita kuddfodralet kommer från H&M.

Bilder: Anna - Hundra kvadrat

Gör ditt eget påskpynt

Pyssel och högtider är två roliga kombinationer, och självklart är inte påsken något undantag. Så hemma har det nu börjat pysslas för fullt. Här får ni två bra tips på hur man kan göra äggen vackra.

Dekorera med vackra servetter

Töm äggen genom att göra två hål med hjälp av en synål, ett i vardera ände. Picka sönder äggulan och blås sedan i det ena hålet. Skölj ägget noga. För att skapa ett hänge fäster du sytråd på en bit tändsticka och trär in genom ena hålet i ägget.

Med vanliga servetter (eller annat tunnt papper) kan du skapa vackra mönstrade ägg. Klipp eller riv ut remsor av servetter, lägg lite lim (papperslim eller speciellt decoupagelim) på ägget och fäst servetten. Gör likadant över hela ägget och avsluta med att pensla lim eller lack över hela ägget.

Bild: Anna - Hundra kvadrat

Färga ägg

En klassiker är att färga äggen, men detta passar bara till de ägg man ska äta.
Lägg äggen i kokande vatten som du har färgsatt på olika sätt. Vill du skapa fina mönster så ta persilja eller någon annan giftfri växt och lägg tätt runt äggen. Håll fast växten med hjälp av en tråd eller aluminiumfolie. Ett gummiband runt ägget ger fina linjer.

Röd färg: Rödbetor

Rödbrun: Rödlök

Brungul: Gul lök

Blå: Rödkål + vinäger el. ättika

Blågrå: Blåbär

Gul: Saffran el. gurkmeja

Ljusgrön: Björklöv


Äggen nedan har jag färgat med blåbär, gurkmeja och rödbetor (men till den sistnämda använde jag nog en för stor kastrull för äggen ville inte riktigt bli röda). Med gummiband har jag skapat strecken.Bild: Anna - Hundra kvadrat

RSS 2.0