Lyx eller budget - tyger



Jag har visst stor inspiration på Lyx eller Budget just nu!I denna omgång har jag hittat ett par jättefina japansk-inspirerade tyger. Tyget till vänster är från Bantie och heter Kokeshi. Kostar 625 kr/m hos Bantie. Tyget till höger heter Japanese dolls och kommer från Ellos och kostar, just nu på rea, endast 29 kr/m!
Båda tygerna tycker jag är jättesöta men för 29 kr så skulle jag nog kunna tänka mig att köpa någon meter eller två av de japanska dockorna!

Inspiration arbetsrum

Jag har satt ihop ett litet kollage med bilder på saker som jag skulle vilja ha i arbetsrummet. Som ni ser går det i den svart-vita skalan, med ett litet, litet inslag av grönt. Jag gillar en enkel ljus bas i inredningen, som ger möjlighet till att komplettera med färger i kuddar, gardiner och små accessoarer istället. På så sätt kan man ju enkelt byta färg efter humör.


Väggdekorationen heter Branches och görs av Ferm living, hurtsen är från IKEA, bänkskivorna och lampan Forså likaså. Mattan är självklart en Pappelina, stolen är Kartells La Marie. Gökuret kommer från Bolia och fotöljen från IKEA (benen hade jag tänkt måla svarta). Den svart-vita kudden är från Marimekko och den med grönt i heter Salix och kan köpas på Perlan living. Våra böcker kommer att få rymmas i två stycken Odda från IKEA som jag kommer att måla svarta eller grå inuti (istället för rött). Hissgardinen kommer från Hemtex. Och självklart kommer min nyinköpta elefant från Indiska att få plats på ett hyllplan under skåpen (som jag inte hittat i rätt storlek ännu. Max 26 cm djup och ca 170-180 cm lång. Någon som har ett tips?). Tapetproverna jag beställt hem kommer nog att få bli tavlor i rummet.

Operation renovering arbetsrum

Nu var det dags att ta tag i arbetsrummet! Eftersom jag har börjat blogga (det är ju sååå roligt!) så behöver jag ju en inspirerande plats att sitta på. När vi flyttade in i lägenheten var det strukturtapeter i alla rum. Och jag som avskyr strukturtapet (man kan ju inte måla över). Men vi tar rum för rum, och nu har turen kommit till just arbetsrummet (eller den gjorde det när jag började dra lite i hörnet på tapeten ;)
Jag visar lite bilder på hur det såg ut innan . Det blev ett rum som vi ställde in de möbler vi hade över, vilket innebar bla en stor bokhylla som tar upp ena väggen. Så den ska ut och ersättas av något mindre (frågan är bara var alla böcker ska ta vägen?). Och så kommer det bli ett längre skrivbord utmed väggen istället. Kanske en läsfotölj också... Jag återkommer med lite inspirationsbilder på hur jag hade tänkt det.



Bilder: Anna - Hundra kvadrat

Kul med tapetprover

Jag har beställt prover på lite olika tapeter från Måleributiken. För bara 20 kr får man ett prov på 1 m. Förutom att se om någon av dessa kan få pryda väggen i arbetsrummet som vi håller på att göra om, ska jag även hitta på något annat kul med proverna.



Bild: Anna - Hundra kvadrat

Lyx eller budget - lampor



Lampan till vänster känner ni nog igen. Det är Arne Jacobsens klassiker AJ som tillverkas av Louis Poulsen. Denna kostar ca 5 500 kr i affären. Det känns som att IKEA har inspirerats av AJ när dom tagit fram sin Lagra - som kostar endast 39 kr.

En liten grön elefant

Idag fick denna söta lilla glaselefant följa med mig hem från Indiska. Den ska nog få en fin plats på hyllan ovanför bordet i det arbetsrum vi håller på att göra i ordning just nu (just nu rivs det tapeter). Den får nog också sätta accentfärgen i rummet. Välkommen hem lilla gröna elefant :)
(Det köptes också ett jättefint fat med korsstygnsmönster, som jag får lägga upp bild på senare).



Bild: Anna - Hundra kvadrat

Sjuan i sju syndiga tappningar

Sju stycken sjuanstolar inspirerade av de sju dödssynderna finns just nu på auktion hos Lauritz.com. Konstverken (för de är nog mer konstverk än möbel) kallas för Saligia som är det latinska uttrycket för de sju dödssynderna. Designern bakom heter Johnny Slogan, även kallad Thomas Von Staffeldt, och Fritz Hansen har donerat stolarna. Intäkterna från försäljningen går till välgörenhet.

Bild: Mocoloc.com

Ljuvliga krysantemum

Dessa blommor fick jag på julafton och dom blommar fortfarande! Först stod dom i en hög vas, men nu har jag klippt ner och lagt dom i en skål istället. Får se hur länge dom håller sig. Ett bra tips på blommor för er som vill ha valuta för pengarna!



Bild: Anna - Hundra kvadrat

Nu matchar jag mina grå Iittalaglas

Jag samlar på Iittalas glas Kartio i färgen grå. När jag har dukat fint har jag fått använda mina vanliga genomskinliga vinglas tillsammans med de små grå glasen. Så var jag inne i den här butiken i helgen och hittade då gråa vinglas som passar perfekt ihop med glasen från Iittala. Och till priset 2 för 25 kr var det bara att slå till.



Bild: Anna - Hundra kvadrat


Gjut egna ljusstakar i betong

Jag gillar det lite hårda, ruffa uttrycket i betong. Det skapar en sån fin kontrast mot den övriga, mjuka, inredningen hemma. Att gjuta egna saker i betong är väldigt lätt. Det enda du behöver är finbetong, vatten och en form. Jag använde en gammal juicekartong för att gjuta mina ljusstakar (den färdiga staken lossnar lätt från den glatta ytan). Så här gör man:
Stadga upp kanterna på kartongen (vik ner den överblivna delen av kartongen och använd gärna extra kartongbitar så att det blir stadigt). Tejpa ordentligt. Blanda till betongen och häll i formen. Knacka på formen för att bli av med luftbubblor. Tryck ner ett värmeljus och placera en tyngd, t.ex. stenar, på ljuset så att det inte flyter upp när betongen härdar. Täck över med plast och låt stå ett par dagar. Smycka sen gärna ljustakarna. Jag har t.ex. trätt pärlor på en silvertråd som får hänga på ena sidan. Lätt som en plätt och vackert blir det!



Bilder: Anna - Hundra kvadrat

Vackert svartvitt

Just nu inspireras jag av svartvitt - randigt och i rena grafiska mönster. Vi håller just på att planera för att göra om i vårt arbetsrum, och då kommer det nog gå i den svartvita skalan. Och sen kanske ett par svartvitrandiga handdukar kan få fllytta in i badrummet. Vad det är roligt att förändra! :)
Rummet med den fräcka svartvit-randiga tapeten tillhör Fixa & Dona. Mycket snyggt!



Tapet till vänster från Byracka design, bild till höger från bloggen Fixa & Dona, kudde från Perlan living, badhandduk från Marimekko via Miss home, AJ bordslampa från Svenssons i Lammhult, kökshandduk från Sagaform via Frapp.

Grenkrokar

Dessa fräcka krokar i form av en gren från Bosign shoppade jag i den stora mataffären för endast 119 kr (dom är ca 16 cm höga). Nu är bara frågan var jag ska hänga dem. Vid mitt Tree i hallen kanske? Eller kanske i badrummet? Eller i sovrummet.... hm....



Bild: Anna - Hundra kvadrat

Fyndtips - porslin

Detta jättefina porslin hittade jag på rea i en stor mataffär idag. Burkarna med lock kostade 13.95 respektive 19.95, muggen 9.90 och den stora skålen 54.50. Det fanns även andra produkter i samma serie, tex en liten kanna.
(Ursäkta bildkvalitén...)



Bilder: tagna av Anna - Hundra kvadrat med min dåliga mobilkamera

Duka med udda tallrikar

Jag är egentligen inget större fan av blått. Men ändå har jag inte kunnat låta bli att handla gamla udda blåvita tallrikar på loppis. Kanske drömmer jag om en sommarstuga någon gång där en blå servis skulle passa in. Och så tycker jag att mönstrena på tallrikarna är så vackra.
Passande nog så är tydligen blått på väg tillbaka, vilket man kan se och läsa lite här och där. Därför tyckte jag att det kunde vara passande att göra en vacker blå dukning hemma. Och samtidigt visa hur fint det blir att använda olika tallrikar i samma färgskala och att blanda gammalt och nytt. Så ut och fynda på loppis!



Bilder: Anna - Hundra kvadrat

Ett stort grattis till mina kära vänner

Jag vill bara passa på att via bloggen få berätta om min kära vän J och hennes P som sent i går kväll födde en strålande liten pojke. Bra jobbat J! Och ett stort grattis till er båda!

Och ett stort grattis och lyckönskningar vill jag också skicka till E och F som den 3 januari på utlandssemestern gick och gifte sig. Utan att någon visste om det (busar!). Ni är ett perfekt par och jag vet att ni kommer att leva lyckliga i alla era dagar. Herr och fru Sabumnim :)




Jag gillar: Lisa Bengtsson

Illustratören och den grafiska designern Lisa Bengtsson är superaktuell just nu. Ni känner säkert igen hennes glöggmugg och hon har även ritat ett mönster för Indiska som ni bl.a. har kunnat läsa om på Husmusens blogg. Hon syns även på Formexmässan nu i januari. Tapeten som man kan sätta i taket är även den Lisas verk. Här nedan kan du se lite mer av vad hon har gjort. Vackra är kuddarna Mademoisell för Mairo och tallrikarna Oss kvinnor emellan.



Bilder: Lisa Bengtsson

Snyggare högtalare

Högtalare kan vara riktigt fula. Men denna klassikern, Audiorama från 70-talet från Grundig, skulle t.o.m. se snygg ut hemma!!

























Bild: Grundig

Lyx eller budget - lampor



Till vänster kan du se den prisbelönta lampan Norm 69 från Norrman Copenhagen. Lampan är designad av Simon Karkov och består av 69 olika delar. Kostar runt 750 kr. Populära designermöbler brukar ofta få ett antal kopior, vilket lampan Hedge, på den högra bilden, är en mycket tydlig sådan. Denna variant kostar bara 370 kr och säljs via en nätbutik. Dom är väldigt lika, så vad säger ni, originalet eller kopian?

Grönt och rosa i gästrummet

Nu har jag fyndat nya kuddar till sängen (som får agera som soffa) i gästrummet. De gröna kuddarna med rosa löv är köpta på Chilli och kostade bara 49 kr/st. Övriga kuddar och det gröna överkastet (som egentligen är en gardin) kommer från Hemtex. Plancherna til tavlorna finns att köpa på bl.a. Åhléns. Sängen är en gammal järnsäng som jag hade som liten.



Bilder: Anna - Hundra kvadrat

Våga tapetsera annorlunda

Varför inte testa något annorlunda hemma? Sätt en tapet i taket, på dörren eller flera olika tapeter på en vägg som tillsammans bildar ett vackert grafiskt mönster. Den med rött, svart och vitt tycker jag såg riktigt snygg ut!



Bilder: Björklund & Wingqvist, Decor MaisonWalnut wallpaper

Fyndtips - skålar

Under den nya kategorin Fyndtips kommer jag ge tips på snygga produkter till en liten peng. Har du hittat nåt billigt och bra som du tycker ska vara med så får du jätte gärna maila mig, hundrakvadrat(a)gmail.com.
Först ut är dessa skålar i keramik som finns i fyra olika färger och bara kostar 14.90 kr styck. Finns att köpa här.


Lys upp din trädgård

Om jag hade haft ett hus hade jag definitivt köpt ett par krukor med belysning och haft stående t.ex. vid ytterdörren. Välkomnande och snyggt tycker jag. Ljuskrukor a´la XXL kan man se bl.a. på Avenyn i Göteborg, men en mindre variant finns att köpa billigt. Kika in på Ellos där man kan hitta krukorna till vänster (liten för 99 kr), krukan till höger finns på Clas Ohlson (198 kr).


Svävande trappa



Visst är denna trappan läcker! Trappstegen ser ut att sväva upp för golvet. Med en plexi- eller glasskiva på kanten är den t.o.m. något säker. ;) Men kanske inget för småbarnsföräldrar...


Göteborg by night

Några bilder som är tagna i slutet av december i ett ljussatt Göteborg.



Bilder: Anna - Hundra kvadrat

Inspireras av lila

För att fortsätta på det lila temat har jag här gjort ett collage med lite inspirationsbilder. Detta får nog bli det sista inlägget på temat lila, annars kommer jag väl tröttna på färgen. Fast känner jag mig väl (vilket jag borde göra) så kommer jag nog byta accentfärg hemma snart ändå ;-)



Bild längst upp till vänster samt kuddarna: Bolia. Bilder på rad två kommer från Svenska hem. Längst ner till vänster: Mio. Vas från Ilva. Skål Marimekko/Iittala. Lampan är Verner Pantons Flowerpot pendel och finns bla på Svenssons i Lammhult..

Nu är även min pojkvän lila

Min pojkvän/sambo har nog inspirerats av den nya accentfärgen hemma, för idag hade han tagit på sig sin snygga lila t-shirt från Urban Outfitters i New York. Mycket passande :)


















Black Audrey

Dessa vackra tavlor är gjorda av den spanske konstnären Antonio de Felipe och heter Black Audrey (dom förestället Audrey Hepburn). Dom hänger hemma hos min mor och lyser upp hela vardagsrummet. Passande nog går dom också i lila.
I förgrunden kan ni se kuddarna som dekorerades med sidenband och knappar.


Bild: Anna - Hundra kvadrat

Pimpa kudden

Här är ett enkelt tips på hur du kan piffa upp en kudde. Jag köpte två lila kuddar till min mor i julklapp, och ville göra dom lite mer personliga. Så jag tog ett svart silkesband och sydde ihop i ändarna och sen sydde jag på tre lila knappar för att göra det hela lite roligare. Bandet kan man sen ta av när man tröttnat (eller kanske vill sätta den på en annan kudde).


Bild: Anna - Hundra kvadrat

Rött byts mot lila

Idag var det dags att plocka bort julen, och ut med allt rött. Istället fick lila ta platsen som accentfärg. Just lila kommer ni att få se lite fler inspirationsbilder av framöver.

Det blev nya lila gardiner och lila kuddar. Min kära Eros stol från Kartell (designad av Philippe Starck) fick nu tillbaka sin plats igen.



Till tavellisten gjorde jag tre tavlor av ett fint omslagspapper jag hittat (som jag klädde på vanliga taveldukar). Det kan dock hända att dessa tavlor blir kortlivade, då min sambo påpekat att det ser ut som paket!


Bilder: Anna - Hundra kvadrat

Mina favoritmuggar

En av mina favoriter i köket just nu är mina muggar "Samovaari" från Marimekko (till muggarna hör ett fat också). Det svartvita grafiska mönstret är sååå snyggt tycker jag. Dom är perfekta att dricka te ur.



Bild: Anna - Hundra kvadrat

Nu säger vi hej då till julen

Det är inte riktigt tjugondag knut ännu, men det blir nog ändå dags att dansa ut julen nu. Jag är redo för ett nytt år! Vet inte riktigt om jag ska satsa på helvitt, eller om det får bli en lila accentfärg. Jag återkommer med bilder på hur det blev. Men så länge tänkte jag ger er ett litet collage till minne av julen 2008.
Årets gran komer jag inte att sakna. Den var nog död redan när vi tog in den, och numera ligger den största delen av barren på golvet istället. Men den var iaf vacker klädd i rött och guld och med totalt 256 små ljus som skimrade. Foten är Design House Stockholms röda julgransfot i form av en stjärna som jag gillar väldigt mycket.
Tavlan med julord har jag gjort efter inspiration från kreativa Malin.
De runda ljusstakarna från Sagaform fyndade jag på Ullared för 69 kr/st.
Den vackra skålen med nötter är Gefles Röd Rubin-serie, och tillhör min s.k. julservis (min mor plockade alltid fram de skålarna till jul, så det har blivit en tradition).
Min örtskål på balkongen fick en skyddande klädsel av mossa och Vaktelbär. Dessa får dock ligga kvar, för den värsta kylan har nog inte kommit ännu.
I Alvar Aalto-skålen fick det denna julen bo röda kulor.


Bilder: Anna - Hundra kvadrat

Vakna upp piggare

Visserligen börjar vi gå mot ljusare tider, men fortfarande är det plågsamt mörkt när klockan ringer på morgonen. För att göra det lite lättare att vakna kan man använda en väckarklocka med gryningsstimulator. En lampa börjar sakta tändas en stund innan klockan ringer, vilket gör att kroppen hinner förbereda sig på att vakna. Det finns en mängd olika väckningslampor på marknaden, och här nedan kan du se några. Själv har jag prövat Sunrise System 100 från Nordic light care. Dock råkade jag koppla på en lampa som var felkopplad, vilket gjorde att hela väckarklockan gick åt skogen. Efter att ha nu sovit utan så känner jag att vi verkligen skulle behöva investera i en ny. Det blir faktiskt lite lättare att vakna.



1. Philips Wake up light HF3463 (ca 899 kr)  2. Philips Wake up light HF 3475 (ca 1 299 kr)  3. Medisana Väckningslampa med radio (ca 995 kr)  4. God morning light (899 kr)  5. Bodyclock Starter 25 (1 195 kr)  6. Sunrise System 100 som du kopplar till din egna nattdukslampa  (990 kr)

Lyx eller budget - skålar

Marimekkoskålen Maribowl från Iittala är jag mycket förtjust i och speciellt den röda är vacker att använda i juletider. Men på grund av att det är lite krångligare att få till den djupt röda färgen, så blir skålen också lite dyrare (ca 680 kr). Det finns dock en kopia att köpa, bl.a. här, som bara kostar 49 kr! Men jag måste ändå säga att Iittalas skål är vackrare i färgen...


Bilder: Iittala och Anna - hundra kvadrat

Gör din tv till en tavla

Om du vill dölja din tv helt kan du istället satsa på en supertunn tv som du hänger upp på väggen tillsammans med dina vanliga tavlor. Att dölja sin tv på detta sättet är något som kommer att komma starkt i framtiden i och med att apparaterna blir tunnare, lättare och dessutom trådlösa.


Vår nya vita tv

Vi är en av dem som har levt tillsammans med en tv som har varit större i fysisk storlek än i tum (alltså en klassisk "tjocktv"). Att ha en så stor tv (och då pratar jag fortfarande inte om bildstorlek - som var ganska liten - utan istället om möbelstorlek) innebar att vi var tvugna att ställa bänken en bit ut från väggen så att tvn kunde få plats. Inte så snyggt. Men nu äntligen tog vi ett beslut att investera i en ny tv, av modell platt och hela 40 tum stor. Jag är inte en av dem som tycker att tvn är en speciellt snygg skapelse. En stor svart ful tingest i ett hem som annars känns väldigt medvetet. Därför inledde jag kampanj övertalning mot min sambo när vi stod i tv-affären. Jag ville definitivt satsa på en vit tv. Tyvärr är det så att ska man ha en vit tv så får man betala en slant extra för det. Men efter några övertygande argument gick min sambo med på förslaget - och nu står den här i vardagsrummet. Skinande vit och vacker och den smälter in bra mot vår vita vägg. Jag, och min sambo, är supernöjda!!

 
Bild: Anna - Hundra kvadrat

Fritz Hansen

Är ni också ett stort fan av Fritz Hansens möbler, kanske speciellt de som är formgivna av Arne Jacobsen? De flesta känner nog till Sjuan, Myran, Ägget och Svanen. Under 2008 firade faktiskt Ägget och Svanen 50 år. Dessa två fåtöljer formgav Arne Jacobsen specifikt för SAS Royal Hotel i Köpenhamn 1958 (han ritade faktiskt både byggnaden och så gott som varje inredningsdetalj i hotellet).
Under 2009 kommer Fritz Hanzen att höja sina priser lite mer än vanligt (vår svenska krona står ju sig inte så bra mot den danska kronan). Ca 10 % kommer prishöjningen att bli. Har du funderat på att investera i någon av dessa formklassiker så borde du passa på att inhandla en sådan innan prishöjningen slår igenom. På Möblegaller Anna i Göteborg har du t.ex. fram till 14 januari på dig att handla till 2008 års priser.


Bilder: www.mobelgallerianna.com

RSS 2.0